Plané rostliny

brslice_porost

Můj oblíbený plevel 2. :-)

Druhé pokračování. Tentokrát o způsobech šíření, nejen plevelů. A o bršlici. První – lednový díl o ptačinci je tady. Šíření plevelů (i všech ostatních rostlin) je samo o sobě fascinující…. Doporučuju dokumentární cyklus BBC Soukromý život rostlin  od D. Attenborougha (The Private Life Of Plants – krátká ukázka třeba tady). To by člověk neřekl, jak akční …

Můj oblíbený plevel 2. 🙂 Pokračovat ve čtení »

ptacinec_salat

Můj oblíbený plevel 1. :-)

V přírodní zahradě rádi využíváme zákonitosti a procesy, které probíhají ve volné přírodě. Tam (téměř) neexistují monokultury a povrch půdy buď zarůstá rostlinami, nebo je pokrytý jejich odumřelými částmi, ale nebývá dlouhodobě odkrytý. To proto, aby půda nevysychala, byla chráněná proti erozi, a půdní organismy nebyly vystavené UV záření. A právě to rychlé pokrývání obnaženého povrchu mají …

Můj oblíbený plevel 1. 🙂 Pokračovat ve čtení »

drinky

Tři recepty z podzimních bobulí, tentokrát spíš pro plnoleté

Už je jejich čas, těch bobulí. Tedy pokud ještě na keřích zbyly, u nás měli aronii kosové a nenechali ani hrst. Ještě že mám pár sklenic od loňska. Teda ještě že nebyla skoro žádná zima, jinak bych nejspíš neměla….  Ráda doporučím tyto naše oblíbené recepty, jsou skvělé a na využití podzimních plodů se výborně hodí. …

Tři recepty z podzimních bobulí, tentokrát spíš pro plnoleté Pokračovat ve čtení »

jidlo s kvety

Barevný červen v přírodě, na zahradě i v kuchyni

… letní hojnost všude kolem nás….. … a pro Zahrádkář shrnutí, přehled, jaké květy jdou jíst a jak, a taky kde je můžeme hledat. Jana NovákováRostliny jsou mí přátelé a provázejí mě od dětství. Zahrada je můj oblíbený obývací pokoj i jídelna. Jsem šťastná, když můžu pomáhat svým klientům, i těm zaneprázdněným, vytvořit krásnou a …

Barevný červen v přírodě, na zahradě i v kuchyni Pokračovat ve čtení »

lisejniky

Lišejníky kolem nás. I v zahradách

Vídáme je leckde kolem sebe … tu v borovém lese, tu na zahradě, nebo i v městském parku. Zajímavé rostliny, které vypadají jako z jiného světa. A nebo aspoň odněkud z dalekého severu… Lišejníky…. Lišejníky jsou složené organismy. Jejich tělo se jmenuje stélka (thallus) a skládá se ze dvou organismů – houby (většinou vřeckovýtrusé) a …

Lišejníky kolem nás. I v zahradách Pokračovat ve čtení »

Hotove_smesi

Hotové čerstvé směsi pro hmyzáky, připravené pro Zelenou domácnost

Moje událost minulého týdne – doskládala jsem osivové směsi pro Zelenou domácnost. Respektive pro všechny různé opylovače v našich zahradách 🙂 A proč vlastně tyhle směsi? Aby ty zahrady byly barevnější. Aby motýli, včelky a čmeláci, ale třeba i pestřenky, měly taky nějaké občerstvení. Aby některé vzácnější druhy měly kde růst…         …

Hotové čerstvé směsi pro hmyzáky, připravené pro Zelenou domácnost Pokračovat ve čtení »

Hypericum perforatum

Svatojánské bylinky

Na oslavu letního slunovratu a svátku svatého Jana 🙂 A taky pro připomenutí tradic našich předků… tu mám tři svatojánské recepty. Svatojánské proto, že v této době, kdy je slunko vysoko na obloze, mají bylinky největší sílu. To ale neznamená, že pokud jsme propásli ten přesně správný okamžik O, nemůžeme si je vyzkoušet a připravit …

Svatojánské bylinky Pokračovat ve čtení »

Pojďme spolu poznávat a ochutnávat jedlé rostliny!

Zvu vás na botanické procházky přírodou. Cestou budeme nejen obdivovat krásy české krajiny, ale také určovat rostliny, které uvidíme cestou, ty jedlé zkusíme ochutnat, a budeme si povídat, jak je můžeme použít. Termíny a cíle: 21.4. Polabí – krásy kvetoucích lužních lesů 19.5. Český Kras – lesy a poli jinudy než obvykle 🙂 16.6. Kutnohorsko …

Pojďme spolu poznávat a ochutnávat jedlé rostliny! Pokračovat ve čtení »