porost cesnek podivny

Jarní 3 plus 1

Aneb o čtyřech zajímavých rostlinách, co mě po jarních cestách cvrnkly do nosu. Tři z nich jsou jedlé (a chuťově velmi zajímavé) a jedna nejedlá, zato krásná… Česnek podivný (Allium paradoxum) Začala letošní sezóna česneku medvědího. To už se mezi lidem všeobecně ví…. Ale roste i česnek podivný, který má podobnou chuť a podobné využití. Listy …

Jarní 3 plus 1 Pokračovat ve čtení »

jarni vychazka

Oficiální začátek podivné jarní sezóny 2021

20./21. března právě bylo, takže podle kalendáře jaro už definitivně je. Sice tu občas trochu sněží, ale to není nic, co by nám zabránilo chodit ven. Jiné překážky jsou aktuálně závažnější… Takže i když jsem smutná, že kandíky na Medníku letos neuvidím, aspoň po mém dovoleném teritoriu je potřeba se projít. A doplnit čerstvý kyslík, …

Oficiální začátek podivné jarní sezóny 2021 Pokračovat ve čtení »

pampeliska_kvet

Můj oblíbený plevel 3. :-)

Pokračování, lednový díl o ptačinci tady, únorový o bršlici tu. A koho nezajímá plevelí teorie, skočte si rovnou pod obrázek na pampelišku 🙂 Další zajímavou vlastností plevelů je, že nám mohou už jen svou přítomností prozradit hodně o vlastnostech prostředí, ve kterém rostou. Odborně se tomu říká bioindikace a shrnutí nároků rostlin najdeme třeba v …

Můj oblíbený plevel 3. 🙂 Pokračovat ve čtení »

šípky v zimě

Zimní „plané“ čaje

Ráda chodím ven každý den (jo, ještě pořád naštěstí můžeme). A jsem zvyklá se jen tak toulat po mezích a po lesích a většinou si s vděčností a poděkováním mamince Zemi něco donést domů. Jestli nějaká vzpomínka na předky sběrače, nebo na má mladá tulácká léta, nebo prostě pocit, že člověk vždycky najde něco k jídlu…

kandik psi zub

Tři jarní výlety, které jde stihnout ještě letos, nebo naplánovat na příští rok :-)

Sněženka, bledule, kandík psí zub…. Taky máte ty jarní rostlinky tak nějak nejraději? Asi že se člověk celou zimu těší, až zase něco pokvete  – dokonce v lese a kolem vody… /jasně, sedmikráska je tu s námi skoro pořád/. Mám tři oblíbené cíle – tedy z těch prvních jarních. Nestihnu každý rok všechny, ale průběžně střídám: za …

Tři jarní výlety, které jde stihnout ještě letos, nebo naplánovat na příští rok 🙂 Pokračovat ve čtení »

brslice_porost

Můj oblíbený plevel 2. :-)

Druhé pokračování. Tentokrát o způsobech šíření, nejen plevelů. A o bršlici. První – lednový díl o ptačinci je tady. Šíření plevelů (i všech ostatních rostlin) je samo o sobě fascinující…. Doporučuju dokumentární cyklus BBC Soukromý život rostlin  od D. Attenborougha (The Private Life Of Plants – krátká ukázka třeba tady). To by člověk neřekl, jak akční …

Můj oblíbený plevel 2. 🙂 Pokračovat ve čtení »

Zahrada3

Svahy na pozemku – a co s nimi

Jste v situaci, že máte zahradu ve svahu? A je to výhoda, nebo nevýhoda? Svažité zahrady mohou být krásné, jsou zajímavé na pohled, dovolují vytvářet členité scénérie, s výhodou se dá využít teplé mikroklima, pokud je svah víceméně jižní. Ale co si budeme povídat, údržba takové zahrady může být trochu komplikovanější než té na rovině. Konkrétní  řešení …

Svahy na pozemku – a co s nimi Pokračovat ve čtení »

hmyzi_domek

Zahrada, stromy, zima,… kmeny, větve a co s nima

Zima je hlavním obdobím, kdy je možné kácet stromy, příp. kopicovat (odstranit kmen nebo větve keře nízko nad zemí, rostlina pak obrazí z kořenů). Keře si tak zachovají habitus typický pro daný druh, stromy, které mají schopnost regenerovat (turecká líska, jeřáb, habr, lípa, viděla jsem i ořešáky, mirabelky aj.) vytvoří malebné vícekmenné tvary. Než však strom …

Zahrada, stromy, zima,… kmeny, větve a co s nima Pokračovat ve čtení »

ptacinec_salat

Můj oblíbený plevel 1. :-)

V přírodní zahradě rádi využíváme zákonitosti a procesy, které probíhají ve volné přírodě. Tam (téměř) neexistují monokultury a povrch půdy buď zarůstá rostlinami, nebo je pokrytý jejich odumřelými částmi, ale nebývá dlouhodobě odkrytý. To proto, aby půda nevysychala, byla chráněná proti erozi, a půdní organismy nebyly vystavené UV záření. A právě to rychlé pokrývání obnaženého povrchu mají …

Můj oblíbený plevel 1. 🙂 Pokračovat ve čtení »