kdoule1

Méně známé dřeviny – kdouloň obecná (Cydonia oblonga)

Pochází původně z JZ Asie, ale v současnosti je rozšířená po celém světě. Pěstovala se už ve středověku v klášterních a zámeckých zahradách. Už v tzv. Capitulare Karla I. Velikého (kolem r. 795) je jmenována jako jeden z 16 druhů pěstovaných ovocných stromů.

kdoulon_habitus

Kdouloň může být keř nebo menší stromek. Plodí na loňských letorostech. Mladé větvičky jsou plstnatě chlupaté, listy okrouhlé a větší a tužší než u jabloní, květy ve srovnání s jabloňovými větší, narůžovělé.

kdoule_kvet

Plody tvarem připomínají jablka nebo hrušky (podle kultivaru), v době zralosti jsou žluté a na povrchu víc nebo míň plstnaté. Uvnitř plodu kolem jádřince bývají skupiny tvrdých buněk (ještě o dost výraznější než u některých hrušek), které se doporučuje při přípravě kompotu vykrojit. Nebo se plody zpracovávají celé (i se slupkou – bez chmýru, a i s jádřincem, a event. teprve dodatečně se propasírují). Kdoule krásně voní a obsahuje hodně pektinu (dobře želíruje), ale málo vody – bývají tuhé a „suché“.

kdoule_plody

Co s nimi?

  • Na vůni, jen tak položit na skříňku (a když do  skříně, tak na ní nezapomenout!) 😊
  • Povidla: ovoce omýt, odstranit chmýří, nakrájet na kousky. V hrnci přiměřeně podlít vodou, event. přidat skořici (celou) a dusit (taky ideálně na kamnech, když se topí…). Pak prolisovat – jde to špatně, použila jsem šnekový odšťavňovač na ovoce. Ještě chvíli povařit, aby se povidla zahustila, dosladit, event. přidat trochu citronové šťávy. Ve skleničkách chvíli sterilovat (ca 20 minut na 800 nebo mírným varem). Použití má jako „obyčejná“ hrušková povidla…
kolac
  • Klasický džem: Ovoce před zpracováním omýt (odstranit chloupky). Vykrájet jádřince, případně i oloupat. Nakrájené kousky dávat do vody s citronovou šťávou, aby nehnědly. Zalít vodou, aby byly ponořené, přidat citronovou šťávu (1 citron nebo 1 lžičku kyseliny citronové na 1 kg kdoulí). Vařit do změknutí. Přidat 350 g cukru na 1 kg ovoce a vařit, než se rozpustí. Naplnit skleničky, obrátit na víčko na 5-10 minut.
  • Rosol: Z ca 1 kg kdoulí očistit chmýří, nakrájet je na plátky. Vkládat do citronové vody, aby nezhnědly. Nechat okapat. Přilít 1 l vody, vařit, dokud se plody nerozvaří. Do síta vložit plátýnko, kdoule i se šťávou do něj vlít a nechat volně prokapat (Nemíchat, nemačkat, tak zůstane šťáva čirá!). 40 dkg cukru krystal přelít 1,25 dl bílého vína a nechat v hrnci zkaramelizovat. Přilít kdoulovou šťávu a vařit tak dlouho, až bude želírovat. Sebrat pěnu, přidat asi půl deci citronové šťávy. Plnit do sklenic, nechat vychladnout. Povrch pokapat griotkou, povázat celofánem.
kdoule_produkty
  • Ovocná „kůže“: kdoule oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na kousky. Podlít podle potřeby a dusit do změknutí, aby šlo rozmixovat. Sušit v tenké vrstvě v sušičce nebo v troubě, pak nastříhat na kousky nebo na proužky a svinout.
  • Likér: 10 středních kdoulí očistit a i se slupkou a jádřinci nakrájet na drobné kousky nebo nastrouhat. Prosypat ca 40 dkg cukru krystal (může být i třtinový), přidat skořici, event. vanilku nebo hřebíček, zalít alkoholem (hodí se žitná, ale třeba i bílý rum). Nechat 6-10 týdnů, občas protřepat. Pak přefiltrovat a nalít do hezkých lahviček 😊. Vychlazené a případně ještě s kolečkem citrónu je výborný 😊
rozdelovnik

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.