Tři recepty z podzimních bobulí, tentokrát spíš pro plnoleté

Už je jejich čas, těch bobulí. Tedy pokud ještě na keřích zbyly, u nás měli aronii kosové a nenechali ani hrst. Ještě že mám pár sklenic od loňska. Teda ještě že nebyla skoro žádná zima, jinak bych nejspíš neměla….

 Ráda doporučím tyto naše oblíbené recepty, jsou skvělé a na využití podzimních plodů se výborně hodí. V zimě jako když je člověk najde. Jen je potřeba na ně mít rum ;-).

Bezinky už chvíli jsou a asi není potřeba je nijak popisovat. Jedí se tepelně zpracované nebo se dají sušit. A taky pít jako šťávu, víno nebo likér. Na něj existuje receptů spousta, já dělám ten s kávou.

Bezinkový likér

2 litry bezinek (jen kuličky, šikovné je otrhat je vidličkou nebo hřebenem) svařím s 1 litrem vody a přecedím. Do šťávy dám 1 kg cukru a vařím 5 minut. Pak se přidá: 2 sáčky vanilkového cukru a vaří se 3 minuty, 2 lžíce mleté zrnkové kávy a vařit další 2 minuty. Do vychladlého se dolije 1/2l rumu a naporcuje do láhví. Já na to mám fígl ten, že odeberu trochu vody z toho původního litru a kávu nechám překapat, nemám pak na dně lahví zbytky lógru…

—–

Aronie je superzdravé ovoce. Dá se sušit, péct z něj koláče (ale řekněme si upřímně, že třeba k borůvkám má poměrně daleko…), zavařovat jako brusinky, dobrá je z něj přírodní šťáva. Ovšem za mě TOP recept je tento:

Aronie jako „pečený čaj“

2 litry (ne kg, ale objemově litry) plodů aronie se zalije 0,7 l bílého vína, přidá cca 1 kg cukru krupice a asi půl hodiny se vaří.  Poté se nechá lehce vychladnout a do horkého, ale ne už vařícího se přidá 0,5 l rumu. Hned se plní do sklenic. V zimě se vezme několik lžic a v hrnečku doplní horkou vodou a případně citrónem. Ideální na zahřátí 😊

—–

Méně známé jsou dřínky. Chutnají mi docela podobně jako višně, jen mají větší pecku v poměru k tomu plodu. Dají se jíst syrové, zavařit jako klasický kompot a nebo zdravěji v jablečném moštu bez cukru, udělat z nich šťávu nebo ne úplně zralé naložit do solného nálevu jako olivy,…. Ale v ničem z toho není ten slibovaný rum, že 😉. Takže zde lépe:

Dřínky v rumu

Prostě a jednoduše do čisté sklenky vrstvím dřínky, prosypávám krystalovým cukrem a zaliju rumem. Dobře uzavřu a pořádně protřepám. Chodím pak protřepávat i další dny, dokud se cukr nerozpustí. Nechám pár týdnů (uklizené!) uležet, pak používám třeba na zmrzlinové poháry nebo na ozdobu dortů J. Úplně stejně, jako višně v rumu….

Takže až se zima zeptá, co jsem dělala na podzim, budu snad dobře nachystaná 😊.

Jana Nováková
Rostliny jsou mí přátelé a provázejí mě od dětství a zahrada je můj oblíbený obývací pokoj i jídelna. Jsem šťastná, když můžu pomáhat svým klientům, i těm zaneprázdněným, vytvořit krásnou a živou zahradu, která nevyžaduje každodenní péči, ale přesto jim dává spoustu radosti i leccos dobrého k snědku. O své cestě k zahradám píšu zde >>
Komentáře

Přidat komentář

  • Ochutnejte divočinu

    Mých TOP 5 jedlých planých rostlin Určitě všechny znáte. A jíte je? - Stáhněte si eBook zdarma a ochutnejte pár běžných plevelů :-)