zimni_zahon

Máte v zimě svou čerstvou zeleninu? A mohla bych jí vidět?

Na oplátku tady máte tu mojí, která většinou vydrží v 550m n.m. bez skleníku😉.

Ten, kdo má skleník, má možnosti daleko pestřejší.

Ano, teď něco sít už je pozdě. Snad ještě tak sázet česnek na příští rok. Ale v době, kdy byl čas sít, toho zimního zas nebylo moc vidět. Tak budeme mít připraveno na příští rok…

Co tedy můžeme na zahradě sklízet:

  1. Vytrvalé druhy – topinambur a čistec Sieboldův z kořenových (samosebou pokud nemrzne a jdou vyrýt…), z listových třeba rukolu, šťovíky, vytrvalý pórek… cibule sečka a pažitka sice na zimu zatáhnou, ale začnou růst velmi brzy, často ještě ze sněhu.
  2. Na záhoně přezimující druhy, které příští rok pokvetou (ale to už budeme mít zaseté nové) – kapusty (růžičková, kadeřávek, toskánská, i berza gallega…), mangold, kořenová zelenina (mrkev, petržel, pastinák,… – pozor na hryzce & spol.), kadeřavá petrželka. Taky „normální“ pórek.
  3. Zeleniny seté začátkem podzimu, za krátícího se dne – špenát, do velkých mrazů ředkve (černá, daikon,…), řepy (hlavně červená) a různé asijské listí.
  4. Zeleniny (a bylinky), které se samy přesévají – polníček, batolka, brutnák, kerblík třebule,…

Abych rostliny chránila před mrazem a taky abych mohla pohodlně sklízet, je fajn si záhon před očekávaným významnějším sněžením zakrýt. Třeba netkanou textilií, nebo třeba větví jedle, která jde při šikovném uložení zvednout a natrhat si něco zpod ní.

A kromě záměrně pěstované zeleniny tam většinou najdu i nějaký ptačinec, a hned vedle v trávníku sedmikrásku, pampelišku a popenec…

Takže ani v zimě nemusíme být odkázáni jen na kupované 😉

zima
rozdelovnik

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *